hoofdstuk1

Samenvatting

Dat organisatieverandering een doelgericht en georganiseerd proces is, is een ouderwetse gedachte. Want als uitdagingen roepen om diepe veranderingen binnen je bedrijf, kun je vaak niet meer terugvallen op vaststaande plannen en voornemens. De nadruk komt dan te liggen op de juiste mentaliteit: het enthousiast aangaan van een spannend veranderavontuur met kans op flinke turbulentie.

‘Engage!’ is een praktische en toegankelijke reisgids voor change agents en biedt hulp en bemoediging bij het aangaan en volhouden van veranderavonturen. De nadruk ligt hierbij op verbinden en ‘leren te leren’.

De auteurs nemen je mee op een enerverende reis ondersteund door sprankelende illustraties en inspirerende praktijkvoorbeelden. Zo bieden zij inzicht in de benodigde houding en behulpzame gedragingen om het schip en zijn bemanning op koers te houden, zwarte gaten te ontwijken en nieuwe werelden te ontdekken.

Download GRATIS de sneak preview:
Over de auteurs

Woody van Olffen is hoogleraar Organisatieverandering en ontwikkeling aan TIAS School for Business and Society van Tilburg University.
Contact

Wouter Visser is, na 12 jaar als adviseur bij Ami werkzaam te zijn geweest, als Lead Competence mede-verantwoordelijk voor de ontwikkeling van projectmanagement binnen ASML. Tevens is hij als associate partner verbonden aan de Service Science Factory en treedt hij regelmatig op als spreker.
Contact

Raymond Maas is managing partner van Ami advies bij kolossale ambities.
Contact

theteam

“Engage! is een zeer goed geschreven boek dat wetenschappelijke kennis en theorie over de weerbarstige praktijk van organisatieverandering vertaalt naar direct toepasbare inzichten en richtlijnen. De auteurs nemen de lezer mee in een levendig betoog over het hoe en waarom van veranderen, waarin visie, co-creatie, leren, sturing, momentum en vooral ‘engagement’ centraal staan. Een aanrader voor elke manager, bestuurder of consultant die met verandervraagstukken bezig is.”

Sjoerd Romme, Professor of Entrepreneurship & Innovation, Eindhoven University of Technology (TU/e)

“Engage! is een originele reisgids voor veranderaars. Het boek brengt complexe thema’s terug naar praktische aanbevelingen voor veranderingsprocessen.”

Theo Camps, Voorzitter Raad van Bestuur Berenschot Groep BV en hoogleraar organisatie- en bestuurskunde aan TIAS School for Business and Society van Tilburg University

“Dit boek is zowel praktisch als diepgaand. Woody van Olffen, Raymond Maas en Wouter Visser slagen erin door te dringen tot het hart van diepe organisatieverandering: mensenwerk waarbij het vormgeven van een gezamenlijk leerproces, en ‘leren samen te leren’, centraal staan om vaak tegenstrijdige gevoelens constructief te kunnen hanteren. Het boek is opgevat als een reisgids verankerd in de ervaringen en wetenschappelijke inzichten van de auteurs betreffende diepe organisatieveranderingen. Het Change Canvas werkkader reikt concrete handvaten aan. Dit verfrissende en vernieuwende boek roept reflectie én actie op. Het is een echte aanrader voor iedereen die diepe organisatieverandering mee-maakt en er leiding aan geeft. Engage zou ik zeggen!”

Frank Lambrechts, Professor Organisationeel leren en veranderen, Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen, Universiteit Hasselt, België

“Engage! is een boek naar mijn hart. De schrijvers zijn zich bewust dat een diepgaande verandering zich pas kan voltrekken bij een learning mind en een dialogische benadering. Ze benadrukken dat veranderen bovenal een collectief leerproces is en draait om ‘leren samen te leren’. Hierbij vormt de leercultuur de kern van het verandervermogen van een organisatie. Het boek is een praktische reisgids voortkomend uit een co-creatie van wetenschaps- en praktijkprofessionals. Een meerwaarde want het biedt daardoor wetenschappelijke inzichten en concrete handvatten om deze diepgaande verandering aan te gaan. Helder geschreven, visueel aantrekkelijk en toegelicht met vele praktijkvoorbeelden. Een absolute aanrader!”

Annet van de Wetering, Appreciative Inquiry specialist, Metanoia Consulting

“Eindelijk een boek over organisatieverandering dat de weerbarstige praktijk herkent en erkent en gelijktijdig handvatten biedt, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, om de leercyclus die hoort bij organisatieveranderingen bewust en gericht te doorlopen.”

Mariëlle de Hulster, Hoofd Personeel en Organisatie, DSW Zorgverzekeraar
‘Engage!’ is nu verkrijgbaar Bestel het boek